Introductie

Vrijwilligerswerk kan door iedereen worden verricht en is in onze maatschappij een onmisbaar fenomeen. Daarvoor zijn er veel vrijwilligersorganisaties waar u terecht kunt met vragen over vrijwilligerswerk of om u aan te melden als vrijwilliger. Dat kan variĆ«ren van vrijwillige werkzaamheden op het terrein van sport, milieu, zorg, jongeren, ouderen, vluchtelingen, bestuur, korte projecten etc.  

Beschrijving

Er zijn velerlei redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen:

  • iets willen betekenen voor anderen en een bijdrage willen leveren aan de maatschappij;
  • andere mensen ontmoeten;
  • zelfontplooiing;
  • werkervaring opdoen;
  • opstap naar een betaalde baan.

Vrijwilligerswerk kunt u doen naast een betaalde baan, maar ook als u bent aangewezen op een uitkering omdat u bijvoorbeeld werkloos bent. In het laatste geval moet u altijd eerst contact opnemen met de uitkeringsinstantie (UWV of gemeente) om er zeker van te zijn dat het vrijwilligerswerk wordt toegestaan. Als u een uitkering ontvangt bent en voor vrijwilligerswerk een onkostenvergoeding ontvangt dan wordt deze vergoeding tot vastgestelde bedragen voor de uitkering buiten beschouwing gelaten. Informeer hiernaar bij de uitkeringsinstantie. 

Ook voor mensen met een beperking is er op het gebied van vrijwilligerswerk veel mogelijk. Gelukkig maar, want vrijwilligerswerk is niet alleen waardevol voor de vrijwilliger zelf, maar ook voor de samenleving. En er is keuze genoeg.

Hierbij websites waarop u meer informatie vindt over vrijwilligerswerk, u uzelf kunt aanmelden of een vacature kunt zoeken:

  • Op www.sociaalcultureel.nl vindt u informatie van de vrijwilligerscentrale die actief is in onze gemeente en die is ondergebracht bij de Stichting Sociaal Kultureel Werk (SSKW). Deze vrijwilligerscentrale is gevestigd aan de Leliestraat 17 te Beneden-Leeuwen (achter de Rosmolen). Hier kunt u iedere werkdag terecht van 10.00 uur tot 16.00 uur voor informatie, aanmelding of vacaturebank.
  • Op www.vrijwilligerscentrale.nl vindt u een overzicht van vrijwilligersactiviteiten en van plaatselijke vrijwilligerscentrales.
  • Op www.freeforce.nl vindt u naast lange ook kortdurende vrijwilligersklussen; wellicht een aardige manier om kennis te maken met vrijwilligerswerk.
  • www.vrijwilligerswerk.nl noemt naast de algemene vacaturebanken ook speciale vacaturebanken, bijvoorbeeld voor jongeren, voor 50-plussers en voor vrijwilligerswerk in de natuur. Hier vindt u ook een overzicht van plaatselijke vrijwilligerscentrales.
  • De CIVIQ, instituut vrijwillige inzet kan u tips en suggesties geven en doorverwijzen naar adressen bij u in de buurt.

Voor wie

Voor iedereen woonachtig in Nederland.
Uitleg DigiD